Kopij ringblad Jutrijp-Hommerts november 2021

 

Zondag 7 nov. Pitstop

10.30 uur        dhr. R. Bergsma

Collecte          Zending

Zondag 14 nov. Johannes vertelt

9.30 uur          Jan Jaap Wubs (zie toelichting)

Collecte          Diaconie

Koffiedrinken in de pauze

Zondag 21 nov. Eeuwigheidszondag

9.30 uur          Eigen gemeenteleden

Collecte          Pastoraat

Koffiedrinken na afloop

 

Zondag 28 nov 1e Advent

9.30 uur          ds.mw. Tigchelaar- Joure

Collecte          Werelddiaconaat-zie toelichting

Bij de diensten

In de Pitstop van zondag 7 november zullen de jongeren van Flits meewerken, het belooft een flitsende dienst te worden, vooral voor jong maar niet minder flitsend voor ouderen! De dienst van zondag 14 november heeft een heel ander karakter, geen predikant op de kansel maar de verhalenverteller Jan Jaap Wubs, die ons vertellend en zingend door het Johannes evangelie heen loodst. Hij combineert diepgang en oprechte bezinning met een gepaste dosis humor en hij brengt zo op geheel eigen manier het woord van God dichtbij. Op deze zondag drinken wij halverwege de dienst koffie, dus niet vanaf 9.00 uur.

Zondag 21 november is de laatste zondag van het kerkelijk jaar, ook wel Eeuwigheidszondag genoemd. In deze dienst herdenken wij hen die het afgelopen jaar in onze gemeente zijn overleden of die vanuit onze kerk zijn begraven. Wij steken kaarsen aan en noemen hun namen. De families hebben een persoonlijke uitnodiging gekregen. Iedereen kan daarna een lichtje ontsteken voor een dierbare en in stilte de namen noemen van hen die we niet mogen vergeten. Ook in deze dienst geen koffie vooraf, maar na afloop van de dienst. De dienst is voorbereid door eigen gemeenteleden samen met pastoraal werker Geertje van der Meer. Zondag 28 november is de 1e Adventszondag.

Nieuws uit de kerkenraad

We hebben o.a. gesproken over alle diensten in de komende maanden. Nu er geen eigen predikant is proberen we extra alert te zijn op de uitvoering van de diensten, er komt heel wat bij kijken: liturgie van de dienstdoende predikant opvragen, de beamer-presentatie in elkaar zetten, de mensen achter de knoppen benaderen etc. We denken ook al vooruit naar Advent en Kerst. Ook de verslagen van kerkrentmeesters, beroepingcommissie en diaconie worden behandeld. De diaconie wil begin volgend jaar in een kort project van een aantal weken aandacht besteden aan vluchtelingenwerk. Ook de mogelijkheid om in ring-verband bepaalde projecten te organiseren wordt onderzocht. Fijne fertelsaken is ook een vast agendapunt, een vergadering is vaak zakelijk en dan is het ook belangrijk om met elkaar fijne dingen te delen.

Ook wachten we weer in spanning af hoe de komende maanden zullen gaan m.b.t. corona. Laten we als gemeente op de zondagochtenden daar vooral rekening mee blijven houden!

Collecten

28 november is de collecte voor het werelddiaconaat voor de kerken in Moldavië. In dit land worden veel kinderen aan hun lot overgelaten. Hun ouders zijn naar het buitenland vertrokken of zoeken troost in alcohol. Kinderen lopen het risico om uitgebuit te worden in bijvoorbeeld de seksindustrie. De kerken en Youth for Christ vangen hen op en zorgen voor huiswerkbegeleiding en een maaltijd. Veel kinderen ontdekken hier voor het eerst hoe je op een liefdevolle manier met elkaar om kunt gaan: een ervaring die ze de rest van hun leven meenemen.

 

Goeie

Weer even een update vanuit het jeugdwerk.

Voor de Flitsgroepen 2 (klas 2-3) en 3 (klas 4+) had ik een hele mooie openingsactiviteit geregeld: een kookworkshop. Want wat is er nou leuker en gezelliger dan samen eten maken (ondertussen nieuwe dingen leren!) en dat daarna samen opeten? Iedereen had er zin in, bijna iedereen kon erbij zijn, het vervoer was geregeld… En toen schoot de workshopleidster door haar rug. Helaas, de activiteit kon niet doorgaan. Ontzettend jammer! Ik ben nu druk bezig om iets nieuws te bedenken, maar een openingsactiviteit kan ik het straks niet meer noemen. Maar een activiteit gaat er komen, en het wordt minstens net zo leuk als plan A!

Ondertussen is het op zondag 7 november weer tijd voor een Pitstop. Tijdens de laatste gemeenteavond werd opgemerkt dat de oorspronkelijke doelgroep van de Pitstop-diensten (kinderen, jongeren en gezinnen) wat achterblijft in de opkomst. Daarom hebben we ons als Pitstopcommissie de opdracht gegeven om voor deze volgende Pitstop alles zo te organiseren dat jongeren het van A tot Z boeiend vinden. En toen we nadachten over wat jongeren dan boeiend zouden kunnen vinden (ik heb ze dit zelf ook gevraagd), kwamen we uit op een vorm die nu al jarenlang goed werkt: Flits! Elke dinsdag ontvang ik nu 1 of 2 groepen jongeren in de kerk en hebben we samen een uurtje dat deels serieus is en grotendeels erg gezellig. Zou het niet leuk zijn om diezelfde vorm toe te passen bij een Pitstop?

Dus: 7 november is het Flits-tijd, maar dan om 10:30 op zondagochtend, en open voor alle leeftijden. Maar bovenal zijn natuurlijk de jongeren uitgenodigd die normaal al onder de Flits-doelgroep vallen!

Dan nog iets anders: op diezelfde 7 november start ook de Alphacursus. Elders in dit ringblad vind je een flyer met alle informatie daarover. Mis het niet!

Nog een leuk weetje om mee af te sluiten: weet je nog, die escaperoom die voor de vakantie in de pastorie stond? Zo’n 25 groepen hebben hem destijds succesvol gespeeld. Wat je misschien niet weet, is dat hij daarna in z’n geheel is verhuisd naar Scharsterbrug, in een oude kosterswoning. Daar is hij gedurende een paar maanden door zo’n 30 groepen gespeeld, wederom met groot succes. Een mooi project was dat!

 

Tot slot

De kerkenraad heeft behoefte om eens wat vaker met de gemeente te communiceren op een laagdrempelige manier. Tijdens de corona-maanden is gebleken dat je wel eens moet zoeken naar een manier om iedereen te bereiken. De app is voor korte berichten, het ringblad is meer streekgericht en niet iedereen is hierop geabonneerd. Wij denken na over de opzet van een Nieuwsbrief om u op de hoogte te houden van activiteiten in de kerk, over b.v. een koffie-ochtend, een bezinnings-middag, een kerstviering, cursussen, toelichting bij speciale diensten. De kerkenraad is maar klein, dus zoeken wij iemand uit de gemeente die dit wil gaan doen. Meld u aan bij de scriba en denk met ons mee over de beste manier om dit te realiseren!

De wintertijd is weer begonnen, nog een paar weken en we vieren al weer de 1ste advent.

Afgelopen week vierden we Dankdag, danken voor ons werk, danken voor ons voedsel, delen van ons voedsel. Als afsluiting van dit ringblad wil ik u de tekst van lied 716  meegeven, gezongen in die viering: “Zaaien, maaien, oogsten, Dank de Allerhoogste, voor zijn zorg om ons bestaan, Hij biedt ons dit alles aan.”

Een hartelijke groet namens de kerkenraad

Sybren Salverda en Els van Os

 

 

Diensten

  • zondag 28 april - 9.30 uur

    voorganger      ds. J. Vonk

    organist           Klaas Booy

    koster              Joop v.d. Goot

     
  • zondag 5 mei - 10.30 uur

    voorganger      ds. L. Westra

    organist            Hessel Jaasma

    koster               Watte Abma

    bijzonderheden: Pitstop-viering Fryske tsjinst