Kerkdiensten Jutrijp - Hommerts

 

Zondag 14 mei 6e zondag van Pasen.

9. 30 uur ds Jelle Vonk

collecte binnenlands diaconaat

 

Hemelvaart 18 mei (zie aankondiging verderop)

7. 30 uur verzamelen bij de Kerk.

9. 00 uur ontbijt in de kerk.

collecte eigen gemeente

 

Zondag 21 mei

9. 30 uur mw H Dijkstra

collecte missionair werk/kinderen en ouders

 

Zondag 28 mei Pinksteren

9. 30 uur ds. Jelle Vonk; bevestiging Tietsje Abma tot diaken.

collecte Kerk in actie/ Egypte

 

Zondag 4 juni zondag Trinitatis: Aan Tafel.

10. 30 uur ds Jelle Vonk

collecte eigen gemeente

Zondag 11 juni

10. 30 uur. ds Jelle Vonk

collecte eigen gemeente

*************************************

 

Doordenker:

 

‘Leer je tong om te zeggen: ‘Dat weet ik niet,’ en vanaf dat moment zul je groeien en verder komen (Maimonides)  

Bij de diensten.

Van harte welkom in de kerk! Zondag 9 april lezen we het Bijbelgedeelte dat we onlangs bespraken op de gesprekskring, Johannes 8, 1 - 11. Een vrouw wordt aangeklaagd, maar Jezus schrijft in het zand. Donderdag 18 mei is het Hemelvaart. We gaan al vroeg op pad, dauwtrappen. Daarna wacht ons in de kerk een ontbijt. Tijdens het ontbijt zingen en lezen we uit het boek Handelingen. Zondag 21 mei is de voorganger mw Dijkstra. Pinksteren valt dit jaar op 28 mei. Een feestelijke dienst waarin Tietsje Abma bevestigd zal worden als diaken. De laatste Pitstop dienst van dit seizoen valt op 4 juni. We geven dan de aandacht aan het jaarthema van de PKN: Aan tafel. Op 11 juni hoop ik weer voor te gaan in een ‘reguliere’ dienst. We lezen dan over de roeping van Mattheüs en het gekissebis tussen Jezus en Farizeeën. 

Nieuw mailadres ds Jelle Vonk.

Willen jullie voortaan alle mail doen naar mijn nieuwe mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het oude vervalt binnenkort!

18 mei– Hemelvaartsdag - Dauwtrappen en gezamenlijk ontbijt. We verzamelen om 7.30 uur bij de kerk. Daarna gaan we op pad voor een mooie wandeling. Vergeet niet een paar goede schoenen of laarzen aan te trekken. Om 9. 00 uur zijn we weer terug in de kerk en staat er voor ons allemaal, dus ook voor diegene die niet mee kan/wil wandelen, een heerlijk ontbijt klaar. Samen aan tafel!  

In memoriam Jisk Bijlsma, geboren 26 mei 1930 - overleden 30 maart 2023.

Op 30 maart jl. overleed na een periode van afnemende gezondheid Jisk Bijlsma. In een volle kerk werd op 6 april in dankbaarheid terug gekeken op  zijn leven. Zijn vrouw Ytje vertelde hoe zij samen de zaak hadden op- en uitgebouwd en hun levens in een huwelijk van 59 jaar met elkaar hadden gedeeld. Alida vertelde met welk een respect en bewondering zij keek naar het vakmanschap en blijvende betrokkenheid van Jisk bij het bedrijf, toen zoon Jan de zaak had overgenomen en succesvol voortzette. En hoe welkom zij zich weet in de familie. In de overdenking stonden de woorden uit psalm 139 centraal. Een psalm waarin intimiteit en geborgenheid de boventoon voeren. God is meer vertrouwd met ons, dan wij met Hem. Zo lijkt de psalm ons te zeggen. God kent ons beter dan wij onszelf kennen. Hoe goed kennen we onszelf? Of een ander? Als iemand ons kent, dan God wel. Dat geeft een veilig gevoel. Jisk was een man van weinig woorden. Zo ook om over wat geloven voor hem betekende te praten. Hij is daarin niet de enige. Veel mensen kunnen moeilijk spreken over wat het geloof voor hen betekent en hoe zij dat beleven. En dat is ook niet erg. Zwijgen zegt soms meer dan 1000 woorden. Het diepste geheim van ons leven laat zich nu eenmaal niet of nauwelijks verwoorden. Het is een intuïtief weten. Dat gold ook voor Jisk. Hij wist dat hij in leven en sterven geborgen was bij God. Dat weten is genoeg. In dat vertrouwen hebben we hem vergezeld naar zijn laatste rustplaats. Wij bidden Yt en haar kinderen veel sterkte toe voor de dagen die komen gaan.

Wat is dat: Filosofie? Terugblik op woensdag 26 april.

De laatste avond van dit seizoen om kennis te maken met (westerse) filosofie. Ja, we zijn bij het begin begonnen: Socrates, daarna een avond over Plato en deze laatste avond maakten we kennis met Aristoteles. Een waar genie. We spraken over de gulden middenweg kiezen. Aristoteles is er van overtuigd dat je, om een beetje knap leven te leiden, altijd tussen de twee uitersten het beste de gulden middenweg kunt kiezen. Dus niet je geld over de balk gooien of zo gierig zijn dat je geen cent uitgeef, maar vrijgevig te zijn. Geen kruiperig gedrag vertonen of arrogant zijn, maar zelfrespect hebben. Of nog een ander voorbeeld, geen opschepperij of valse bescheidenheid, maar er tussenin gaan zitten met waarachtigheid over jezelf. Volgens Aristoteles is het hoogste doel dat een mens wil bereiken het geluk. En dan in de zin van: een gelukt mens-zijn. Zijn filosofie wordt tegenwoordig ook wel levensfilosofie genoemd. Hoe kun je het een gelukt leven ontwikkelen en leiden. Welnu zegt hij, dat moet je elke dag weer beoefenen en aan het einde van je leven kun je de balans opmaken of je kunt zeggen: mijn leven is (mis)gelukt. Het was weer een mooie avond.

De Bijbel op tafel.

Met een kleine kring gingen we met elkaar Johannes 8, 1 - 11 lezen. Het verhaal van een vrouw die op overspel betrapt is. Men wil wel eens weten wat het oordeel van Jezus over dergelijk gedrag is. Maar hij fascineert ons met zijn reactie: hij schrijft in het zand. We hebben op verschillende manieren naar dit verhaal gekeken en er ontspon zich een boeiend gesprek. Volgend seizoen willen we eens per maand een Bijbelgedeelte met elkaar bespreken en deze terug laten komen in de eredienst.

Terugblik 4 tot en met 7 mei (Pitstop).

De dagen van 4 en 5 mei zijn indrukwekkende dagen. Op 4 mei verzamelden wij ons bij het monument voor onze kerk en waren we twee minuten stil ter nagedachtenis aan hen die hun levens gaven voor onze vrijheid. Op 5 mei vieren we met elkaar onze vrijheid. Vrijheid is in mijn ogen een werkwoord. Je moet het koesteren en bewaken. Daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor. Zaterdag 6 mei mochten we een prachtige middag met elkaar beleven. Meer dan 100 inwoners van Jutrijp - Hommerts sprongen op de fiets en reden een ronde langs diverse woningen en boerderijen, waar verhalen werden verteld over wat zich daar in de oorlog van 1940 - 1945 had afgespeeld. Daarna gingen we met z’n allen genieten van mooie muziek en een prima maaltijd in het dorpshuis. De organisatie verdient een grote pluim! Het was geweldig. Zondag 7 mei hoorden we in de Pitstopdienst het verhaal van Lenie Degen. Haar opa koos in 1935 voor het lidmaatschap van de NSB. In de oorlog scheidden haar grootouders, maar er werd nooit meer gesproken over opa. Bang voor de consequenties die dit zou kunnen hebben voor het gezin waarin Lenie opgroeide. Dit zwijgen en de angst dat het ooit uit zou komen dat haar opa bij de NSB had gezeten, trok een zware wissel op haar leven. Het was een boeiende ochtend.

 

26 meide Petrus-band komt naar Hommerts. De Petrus band is bekend van het tv-programma ‘Petrus in het land’ en wij hebben haar kunnen strikken om een uniek concert te verzorgen in onze kerk. We kunnen genieten van zang, de muzikanten spelen op viool, piano, gitaar, cello, bas, sax, fluit. Frank van Essen is de muzikaal leider van de band en niet zomaar een artistiek leider! Hij heeft met vele internationale artiesten samengewerkt (o.a. met DJ Martin Garrix) !. De Petrusband zorgt voor een verfrissende, soms uitbundige en soms intieme vertolking van geliefde en verrassende liederen uit het Liedboek. Ook zal er een collecte gehouden worden voor Kerk in Actie/noodhulp Oekraine. Ik heb ze één keer eerder aan het werk gezien en kan alleen maar zeggen: laat deze unieke kans niet aan je voorbij gaan! Kom vrijdagavond 26 mei naar de Johannes de Doperkerk! Het programma begint om 20.00 uur en de kaarten zijn te bestellen via www.zingenindekerk.nl/petrusband (kosten 12,50).  o

Diensten

  • zondag 21 april - 9.30 uur

    voorganger       ds. J. Vonk

    organist             Hessel Jaasma

    koster                Aaltje Nauta

     
  • zondag 28 april - 9.30 uur

    voorganger      ds. J. Vonk

    organist           Klaas Booy

    koster              Joop v.d. Goot