Kerkdiensten Jutrijp - Hommerts

 

Zondag 12 februari

9. 30 uur ds J. v. d. Veen

collecte Noodhulp/Ethiopië

 

Zondag 19 februari

9. 30 uur ds R. Praamsma

collecte Kerk

 

Zondag 26 februari

9. 30 uur ds. Jelle Vonk; 1e zondag van de 40 dagentijd

collecte Kerk in actie/Zambia.

 

Zondag 5 maart Pitstop

10. 30 uur ds Jelle Vonk

collecte Kerk in actie/Palestina

Woensdag 8 maart: bidstond voor gewas en arbeid (te Jutrijp - Hommerts)

19. 30 uur: Predikanten ring IJlst

Thema: Ontkiemen; m.m.v het ISO koor uit Oudemirdum

collecte Werelddiakonaat/ Ghana.

*************************************

 

Doordenker:

 

‘Het grootste probleem is niet hoe we ons leven moeten voortzetten, maar hoe we ons leven moeten verheffen (A.J. Heschel).

Bij de diensten.

Van harte welkom in de kerk! Liturgisch gaat de tijd van Epifanie (d.w.z. het verschijnen van Jezus in en aan de wereld) over in de 40 dagen naar Pasen. Een tijd van vasten en bezinning: ons leven verheffen. Doen jullie dat ook? Vasten? Vasten heeft meerdere kanten: negatiefs (dingen die je niet doet) en positief (dingen die je juist wél doet). Een paar suggesties negatief: i.p.v. 3 uur met je telefoon slechts max. 1 uur per dag; bepaalde dingen op door de weekse dagen niet eten of drinken, maar zondags wel. Positief: tijd nemen (b.v. voor stilte, meditatie, een lied of een bepaald bijbelgedeelte). Of een boek dat jou te denken geeft! Even geen plat vermaak, geen ontspanning, maar juist inspanning! Om ons leven, al is het maar voor even, te verheffen… .  Ik ben er van overtuigd dat bepaalde dingen bewust laten of bewust doen goed voor je is. Op 12 februari zal ds J. v.d. Veen voorgaan en 19 februari oud-predikant Riemer Praamsma, 26 februari hoop ik weer voor te gaan. Zondag 5 maart is er Pitstop. We denken nog na over de inhoud. Ideeën welkom! Woensdagavond 8 maart is er in onze kerk bidstond voor gewas en arbeid.

In Memoriam

Piet de Boer

*9 februari 1951 – 24 oktober 2022

You never walk alone

 

Op maandag 24 oktober is Piet de Boer plotseling overleden. Hij werd slechts 71 jaar. Hij is geboren en getogen in Hommerts. In 1971 ontmoette hij Griet Dijkstra. Ze trouwden op 24 februari 1972. Ze kwamen te wonen op de Hettingawei, eerst bij tante Sjoerdsje in, maar later met zijn tweeën. Al snel kwam Harry daarbij in 1972. In 1975 werd Simone geboren. Piet was een lieve vader die altijd in was voor een grapje. Vroeger altijd met de camper naar Frankrijk en Spanje, wat een fijne herinneringen waren dat. Vanaf de verkeringstijd heeft Piet altijd bij het loonbedrijf Sybranda  gewerkt. Meestal op de kraan, maar ook op de trekker en niet te vergeten het hekkelen. Hij kende mede hierdoor vele mensen, en iedereen kende ook Piet. Piet zijn hobby’s waren oude brommers, toertochten organiseren. Dit heeft hij 10 jaar lang gedaan, hij vond het prachtig om te doen. Zelf meerijden en daar hoort ook een praatje bij, daar genoot hij enorm van. In het najaar samen met Griet naar Benidorm. Maar als het dan echt winter werd, moest hij wel in Hommerts blijven, want als voorzitter van de ijsclub moest hij aanwezig zijn om in het hokje chocolademelk te verkopen. Piet genoot van zijn pakesizzers, hij had er zes. Als ze bij pake en beppe waren, kregen ze altijd een KitKat van pake, en vrij snel daarna ook weer wat anders lekkers. Piet stond altijd voor iedereen klaar, Piet was een sociaal man, hij maakte met iedereen een praatje. Piet was een paar jaar met pensioen, hij heeft alle dagen genoten, even een blokje om met de fiets, even op het terras zitten, helpen bij de verbouwing, onderweg met de pakesizzers, zelfs nog wel eens een klusje doen bij Leo. En als er weer eens ijs lag, dan had hij het druk bij de ijsbaan. Piet zijn laatste tocht op de brommer, twee weken voor zijn overlijden, had hij met heel veel mensen gesproken, hier kon hij wel tot het voorjaar op teren, niet wetende dat dit zijn laatste ritje was. Nooit was Piet ziek, een aneurysma maakte een eind aan zijn leven. Wat gaan wij deze markante, joviale, gezellige en lieve man, heit en pake missen. Piet is onder begeleiding door zijn brommervrienden naar de kerk in Hommerts gebracht. Dit zou hij prachtig hebben gevonden. Met mooie muziek waar Piet van hield is op 29 oktober zijn leven herdacht.

Gemeenteavond 2 maart 20. 00 uur.

Donderdagavond 2 maart is er de jaarlijkse gemeenteavond. Een avond waarvoor jullie van harte zijn uitgenodigd om met elkaar van gedachten te wisselen over het reilen en zeilen in onze gemeente. De kerkenraad buigt zich nog over de concrete invulling van de avond.. Gemeente-zijn is iets van ons allemaal, waar we allemaal een steentje aan kunnen en mogen bijdragen. We hopen dan ook dat wij jullie op 2 maart mogen begroeten. We beginnen om 20. 00 uur. Koffie en thee staan klaar!

Pitstop uitzendingen.

Pitstopdiensten kunnen een enkele keer heel persoonlijk zijn. Daarom zijn niet alle Pitstopdiensten via Kerkdienstgemist.nl te volgen. Misschien dat jullie dat al een keer gemerkt hebben. Gelukkig biedt Kerkdienstgemist.nl een scala aan mogelijkheden om elders een dienst te volgen. Wij hopen op jullie begrip hiervoor. Zondag 5 februari was onze wethouder Marianne Poelman te gast. Het was heel fijn om haar in ons midden te hebben. Tal van gedachten en ideeën werden gedeeld. Genoeg om mee aan de slag te gaan. Deze Pitstop is wel terug te zien op Kerkdienstgemist.nl 

Gebedenschrift

Met ingang van dit nieuwe jaar ligt er achterin de kerk een gebedenschrift. Daarin kan gevraagd worden om voorbede voor iemand of iets te doen tijdens de kerkdienst. Ik hoop dat jullie geen schroom voelen er iets in te schrijven en er gebruik van gaan maken. Uiteindelijk zijn wij een gemeente die naar elkaar omziet, ook in het gebed.

Bladenrek.

Sinds kort hebben we een nieuw bladenrek in het voorportaal van de kerk. De bladen zijn bedoeld voor iedereen en mogen mee naar huis genomen worden. Er zit vast ook iets interessants voor jou

Wat is dat: Filosofie?

Woensdag 22 februari; 20. 00 uur Joh. de doperkerk Hommerts

Naast theologie heb ik filosofie gestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Filosofie wint de laatste jaren aan populariteit. Maar wat zijn dat voor mensen, filosofen?  Verstrooide professors? Zijn ze wijzer of verstandiger dan andere mensen? Geniaal of kletsen ze maar wat in het rond? Op woensdagavond 22 februari vanaf 20. 00 uur zijn jullie van harte welkom in de Joh. de Doperkerk in Hommerts en wil ik jullie meenemen naar het land van de filosofen en de vraag ‘Wat is dat, filosofie?’ proberen te verhelderen. Deze uitnodiging is niet alleen gericht aan mensen uit Jutrijp - Hommerts, maar voor elke geïnteresseerde of nieuwsgierige. Opgave is niet verplicht, maar i.v.m. de organisatie is het voor mij wel zo handig om te weten voor hoeveel mensen ik koffie en thee moet zetten. Mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.;

Waarover spraken zij?

Een kleine impressie uit de kerkenraadsvergadering van 12 jan. jl. Voor Sybren is het de laatste keer als voorzitter van de kerkenraad. Wij danken hem voor zijn grote inzet en voor de plezierige manier van leidinggeven aan de vergaderingen. De kerkdiensten rondom kerst en oud- en nieuwjaar werden met plezier en vreugde beleefd. Namens de gemeente heeft Els de fam. Spithoven een bos bloemen gebracht als dank voor het ter beschikking stellen van de zorgboerderij van kerstnacht. We willen gaan kijken of we meer via Sociale Media dorpsgenoten en gemeenteleden kunnen bereiken. Nieuwe ambtsdragers blijft een punt van aandacht. Inmiddels heeft Tietsje Abma zich bereid verklaard om diaken te worden. Daar zijn we heel erg blij en dankbaar voor. Welkom Tietsje! In het volgende Ringblad zal bekend worden wanneer zij bevestigd gaat worden. De diaconie heeft weer verschillende kerstattenties rond gebracht en kijkt hier met tevredenheid op terug. Vanuit de kerkrentmeesters wordt gemeld dat het, ondanks de hoge energieprijzen, gelukt is om een nieuw energiecontract af te sluiten voor de duur van 1 jaar. Er is nieuw hekwerk geplaatst bij de parkeerplaats. En we beschikken weer over nieuwe microfoons (de andere was kapot). De eerstvolgende kerkenraadsverg. is op donderdag 9 februari, aanvang 19.30 uur. Wisten jullie dat deze openbaar zijn?

Kosters

Yn ‘e ôfrûne moanne ha wy ôfskied nommen fan Dio Spronk as koster. Hij hat dit wurk sawat 14 jier dien. Wy priizje ússels lokkich mei de nije kosters wa’t syn plak yn nimme. It echtpear Hans en Jeltsje van der Hoek binne yntusken ynfierd yn harren nije rol. Want ûngemurken is it wurk fan de koster yn ‘e ôfrûne jierren feroare; njonken de doar iepen en ticht, in glês wetter foar de dûmny en de gerdinen, is in koster no ek drok mei koffieskinken/ keukenbaas, klimaatbewaker, betsjinjen fan kamera-  en fan knoppen fan allerhanne technyske apparatuur. Wy kinne ús lokkich priisgje mei in fiiftal minsken wa’t dizze taken om beurten foar ús ynfolje.

Skjinmakkers

Der wie al jierren en grut tal minsken wa’t om bar, ien kear yn ‘e safolle wiken, de tsjerke skjinmakke. Troch de jierren hinne wa’t dizze ploech stadichoan lytser. Leeftyd spile in rol en ek in oprop yn ‘e doarpskrante om wat mear minsken te belûken, smiet neat op. Sadwaande is der no in fêste krêft ré fûn om dit wurk tsjin in fergoeding te dwaan. De frijwilligers binne allegearre persoanlik bedankt foar harren, soms jierren lange ynset.

As is it ien stien; it fûnemint fan jierren, draacht ek  dyn takomst..

Foar de aksje “Kerkbalans”, is lykas de ôfrûne jierren in eigen flyer makke. Basis thema wie in parody op “libbene stiennen”; it “motto” dat wy ek yn novimber hiene, doe’t wy de iepening fan ús tsjerke mei in optreden fan Piter Wilkens fierden. De enveloppen kinne nei de oanjûne ynlever adressen brocht wurde. Foar minsken dy’t hjir noch net oan takommen binne, freegje wy om hjir ynkoarten omtinken oan te jaan.

Tsjerkepaad en Oargelpaad 

Ek kommende simmer wolle wy meidwaan oan dizze aksje en de doarren op 4 sneonen iepen sette.

It meidwaan yn it ôfrûne jier hat ús tige foldien. De dagen falle dizze kear op de sneonen 1 en 22 july, 12 augustus en 2 september. Lykas de lêste kear hoopje wy ek minsken út eigen doarp, wa’t de tsjerke noch nea goed besjoen hawwe, wolkom te hjitten. Wy komme grif noch op it program werom.

 

Diensten

  • zondag 21 april - 9.30 uur

    voorganger       ds. J. Vonk

    organist             Hessel Jaasma

    koster                Aaltje Nauta

     
  • zondag 28 april - 9.30 uur

    voorganger      ds. J. Vonk

    organist           Klaas Booy

    koster              Joop v.d. Goot