Kopij ringblad Jutrijp-Hommerts september 2022

Zondag 4 september

10.30 uur   - Startzondag

Voorbereid door Pitstopcommissie

(zie voor meer bijzonderheden bij: diensten)

Collecte          Werelddiakonaat

Zondag 11 september – afscheid en bevestiging ambtsdragers

9.30 uur          ds. F. de Hoop, Tzum

Collecte          Kerk – Jong Protestant

Zondag 18 september – Fryske tsjinst

9.30 uur          ds. B.G. Keizer. Eastrum

Collecte          Zending

Zondag 25 september

9.30 uur          ds. W. Hordijk, Lemmer

Collecte          Kerk – Vredeswerk.

Bij de diensten;

Zondag 4 september vieren we met elkaar de Startzondag. Elk jaar aan het begin van het winterseizoen houden we zo’n bijzondere dienst – na de vakanties moeten we er weer een beetje inkomen, maken we weer allerlei plannen hoe we het winterwerk willen invullen. Er is nu nog niet zoveel voorbereid omdat onze nieuwe predikant ds. Jelle Vonk pas in oktober zijn intrede doet, maar we zijn al met hem in contact voor de verschillende activiteiten voor het komende seizoen. En daarom toch een startzondag op 4 september. En wel op een hele speciale plaats, nl. de stal en boerenerf van Hans en Jeltje v.d. Hoek aan de Pampuswei. We hopen in een ongedwongen sfeer elkaar te ontmoeten en met elkaar een mooie ochtend te hebben. Het programma leest u in de nieuwsbrief! Zondag 11 september wordt ook bijzonder, ten eerste omdat Froukje de Hoop weer even in Hommerts komt, maar ook omdat we in deze dienst afscheid nemen van Annie Braaksma als diaken en dat we Gonnie de Boer zullen bevestigen als ouderling. Ook bij de kerkrentmeesters zijn er veranderingen waar we in deze dienst aandacht aan zullen besteden. We zijn blij met nieuwe mensen in de kerkenraad en we bedanken Annie voor haar inzet en meedenken en meewerken.

Zondag 18 september is een Fryske tsjinst met ds. Keizer uit Eastrum. Op deze zondag zal ook Rob Bergsma bevestigd worden als predikant van Berltsum, waar we natuurlijk met een delegatie van de kerkenraad bij aanwezig zullen zijn. Vanaf deze plaats wensen wij Rob met zijn gezin een goede tijd toe in Berltsum. Ga met God en Hij zal met je zijn! Zondag 25 september zal ds. Hordijk uit Lemmer voorgaan.

Uit de kerkenraad

In de vergadering van augustus pakken we alles weer op. De eerste vergadering is al weer geweest, waarin we o.a. de jaarcijfers van onze kerk hebben behandeld en u kunt deze cijfers ook inzien, zie verder bericht van de kerkrentmeesters. De approbatieaanvraag voor het beroep op ds. Jelle Vonk is door de classis Fryslan goedgekeurd, zodat we nu duidelijke afspraken kunnen maken. Zoals het nu lijkt zal ds. Vonk begin oktober naar Hommerts verhuizen en zal de bevestigingsdienst zijn op 23 oktober, daarover meer in het volgende ringblad. We zijn blij dat we na een periode van bijna 2 jaar weer verder kunnen met een eigen predikant en een bewoonde pastorie.

Van de kerkrentmeesters

 

Tsjerkepaad

It wie foar it earst sûnt jierren dat wy meidien hawwe oan de aksje Tsjerkepaad. Fjouwer sneonen hiene wy de doarren iepen  yn july en augustus. Elk dy’t woe, koe sa ek sjen wat wy de ôfrûne pear jier allegearre oan ús tsjerke opknapt en feroare hawwe. Minsken en gemeenten mei plannen foar har eigen tsjerke kamen lâns en koene sjen hoe it is as de banken der net mear steane.  Ek it lûd fan it krekt renovearre Van Dam oargel wie te hearren. It waard bespile troch in ferskaat oan oargelisten.

Der binne sa’n  100 minsken west dy’t fan dizze gelegenheid gebrûk makke hawwe.

It paad om ‘ e tsjerke

It paad om ‘e tsjerke en it hôf is fersjoen fan in nije laach ferhurding. Sa binne der gjin problemen mear mei rolstuollen of rollators. It spul wurdt yn in soad hôven en parken brûkt en bestiet út mealde stien mei in ferhurding. Ek it hôf yn ‘e Jutryp is hjir mei ferhurdde.  Ek hoecht der no gjin bestriding middel mear tsjin ûntúch brûkt te wurden.

 

Jierrekken

Troch drokte op it kantoar fan it KKA,  koe de jierrekken fan 2021 net foar de simmer yntsjinne wurde.  De fertraging komt benammen om’t der no in nij systeem ynfierd is. De rekken leit op 4 september  yn ‘e tsjerke om yn  te sjen en in gearfetting mei te nimmen.  Op  freedtejûn  9 september kin der tusken  7 en  8 oere fragen oer steld wurde.  Elk dy’t dat wol, kin delkomme yn ‘e tsjerke.  Foar dy’t der priis op stelle, kin de jierrekken opfrege wurde by ien fan de Tsjerkrintmasters.

De Tsjerkrintmasters

 

Ouderenbezoekers

In juni zijn we als bezoekers bij elkaar geweest om ervaringen uit te wisselen over het bezoekwerk. Mw. Ali Wassenaar heeft aangegeven hiermee te willen stoppen. Wij bedanken haar heel hartelijk voor de velen jaren dat zij dit werk gedaan heeft!

Het nieuwe rooster zal weer opgesteld worden. Wilt u meedoen als bezoeker of wilt u graag tijdens de wintermaanden een bezoekje ontvangen, laat het ons weten!

Flits-jongerengroepen

Rob Bergsma is dan wel vertrokken, maar het is wel de bedoeling dat die mooie jongerengroepen blijven. Eerst zullen Joan, Sybren en Geertje de groepen opstarten en na verloop van tijd zal de nieuwe dominee erbij betrokken worden. Ook met de jongeren willen we het jaarthema aanhouden: “Aan tafel” en zullen we met elkaar een basic maaltijd voorbereiden. Onder het eten kunnen we met elkaar praten en na het eten volgt er een activiteit, net als bij Rob. De jongeren worden hiervoor persoonlijk uitgenodigd.

Tot slot

De scholen zijn weer begonnen, kinderen gaan naar een volgende groep, naar een nieuwe school, misschien wel het examenjaar, wij wensen hen veel plezier in deze tijd van leren en ontwikkelen. Ook het kerkenwerk gaat weer los. Het jaarthema van de PKN is dit jaar “Aan Tafel”, dat willen wij ook als rode draad gebruiken bij de activiteiten voor de komende maanden. We beginnen er al mee op de Startzondag van 4 september, met elkaar eten en ontspannen. En u zult het ook merken, na de coronatijd hebben we het allemaal weer druk, inhaalfeestjes, vergaderingen en ga zo maar door. In het blad Petrus las ik een mooie spreuk van Franz von Sales (bisschop van Genève 1567-1622) die ik aan u wil meegeven:

“Dagelijks een half uur naar God luisteren, is belangrijk. Behalve als je een hoop te doen hebt, dan is een heel uur nodig”.

Een hartelijke groet namens de kerkenraad, Sybren Salverda en Els van Os.

Diensten

  • donderdag 28 maart - 19.30 uur

    voorganger      ds. J. Vonk

    organist            Klaas Booy

    koster               Watte Abma

    bijzonderheden: viering H.A. 

     
  • vrijdag 29 maart - 19.30 uur

    voorganger   ds. J. Vonk

    organist         Hessel Jaasma

    koster            Hans en Jeltje v.d. Hoek